O zbijaniu kokosów

Widzieliście kiedyś „nasionko” kokosa? Oczywiście każdy pestkę kokosa widział (bo kokosy to pestkowce- mnie ten fakt jakoś zdziwił)- może niekoniecznie na straganie, ale czy to w reklamie Bounty, czy programie Cejrowskiego… albo chociaż w Tesco, każdy kokosa zobaczył. I, większość takowych kokosów nic w środku oprócz kokosowego mleka i „wiórków w brykiecie” nie ma. Więc skąd się biorą palmy? Przecież nie z wiórków i wody?

Strasznie nas to pytanie ostatnio nurtowało.

W naszych podróżach jakoś tak się zawsze trafia, że jeśli faktycznie coś nas ciekawi,  spędza sen z powiek 😛  i wysyła wyobraźnię  gdzieś za granice absurdu- to zanim sprawdzimy to w Wikipedii- spotykamy to szybciej w realu.

Nasionko kokosa wygląda tak:

IMG_5011

Jest dosyć jędrne i sprężysta. Fon, nasza schroniskowa koleżanka z Tajlandii twierdzi, że jest jadalne… Spróbowaliśmy, dalej żyjemy, ale nie było to smaczne. Jak grzyb o kokosowym posmaku 😛

IMG_5016

 

IMG_5017

Za to po tym nowym smakowym doświadczeniu, trochę sobie o kokosach więcej poczytałam, i  naprawdę są to niezwykłe rośliny. A funkcji mają… zdecydowanie więcej niż „widoczko-twórcza” i „kokosodajna”.

Zacząć należy od tego, że palmy rosną na brzegach wszystkich tropikalnych mórz, i nie jest to „zasługa” człowieka, zawsze chętnego by „wzbogacić” lokalny ekosystem o przydatne mu chwasty, ale efekt jej niezwykłych przystosowań. Kokosy, choć ważą 1,5-2,5 kg unoszą się w wodzie, i niesione przez morskie prądy szukają sobie drugiego brzegu. Zdolnego do wykiełkowania kokosa znaleziono nawet na wybrzeżu Norwegii, także cierpliwe są, i wytrzymałe.

P1040358

Palma kokosowa w sanskrycie to  kalpa vriksha, co znaczy „drzewo które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. W języku malajskim z kolei nazywa się pokok seribu guna, czyli „drzewo o tysiącu zastosowań”. I jak się okazuje- jest to prawda. Z palmy można zrobić wszystko. Oczywiście wiadomo, że z kokosa „wodę kokosową” można wypić, albo zapodać koledze w żyłę, jeśli akurat potrzebuje transfuzji osocza, a nie mamy przy sobie numeru do lokalnego banku krwi. Koprę, czyli białą warstwę „wiórkotwórczą”- można wykorzystać do zrobienia kokosanek, drinka, wegańskiej bitej śmietany, lodów czy miliona innych dań (podróż po Tajlandii znacznie rozszerza w tym temacie wyobraźnię. Kokosy można dodać do wszystkiego). Z soku kwiatów można zrobić wino, z młodych liści sałatkę, ze starych liści dachy, kosze i płoty, z drewna meble, łódki i bębenki, w włókna liny i dywany. Skorupy kokosów świetnie się palą, właśnie z nich wyrabia się najlepsze węgielki do fajek wodnych. Naukowcy z Baylor University (w Teksasie) wynaleźli patent na przetwarzanie kokosowych skorup w biodegradowalne części samochodów (np. wykładzinę bagażnika, maty podłogowe), a ich Filipińscy koledzy zaprojektowali samochód napędzany paliwem syntezowanym z kokosów… Naprawdę, można „wszystko”.

IMG_4729

Palma zaczyna owocować w 15 roku życia, i owocuje przez kolejne 50-80 lat, dając co roku 50-100 kokosów. Biorąc pod uwagę, że na straganach kokosy kosztują 3-7 zł (a w porywach 10zł- zależy jak bardzo turystyczne miejsce i jak bardzo „stylowy” bazar), tak sobie szybko przeliczyłam, że czysty zysk. Posadzić sobie kilka kokosów, i zbijać kokosy. Ale na świecie rzekomo 1,1 miliona wpadło na podobny pomysł, by zarabiać z kokosów… i nie jest to opłacalny biznes.

P1030668

Ponadto- co roku ok 150 osób ginie, zabitych spadającym kokosem. Kokosy są bardziej niebezpieczne niż rekiny i tygrysy razem wzięte! Strzeżcie się wakacji pod palmami 🙂

IMG_4653-001


2 thoughts on “O zbijaniu kokosów

  1. „Oczywiście wiadomo, że z kokosa „wodę kokosową” można wypić, albo zapodać koledze w żyłę, jeśli akurat potrzebuje transfuzji osocza, a nie mamy przy sobie numeru do lokalnego banku krwi.”
    Dla mnie nowość 😀
    Zapomniałaś o oleju kokosowym, który jest ponoć jednym z najzdrowszych jeśli chodzi o jedzenie, a poza tym jest hitem w kosmetyce (dla mnie idealny do demakijażu, jako balsam do ciała i odżywka do włosów ;))

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s